Als eutoniepedagoge leer ik je hoe je je letterlijk en figuurlijk goed in je vel kan gaan voelen. Het vraagt je nieuwsgierige aandacht om in dit proces te duiken. Ik begeleid dit op een rustige en speelse manier, met eenvoudige oefeningen en exploraties, het is jouw ontdekkingstocht.

Voor iedere handeling in je leven heb je een goede spierspanning nodig, niet te veel, niet te weinig, en zeker niet in iedere spier. Met eutonie leer je je eigen lichaam kennen, zodat je onnodige spanningen leert voelen en afbouwen. Je leert steun te vinden bij jezelf via je skelet en bij de grond, gaat spelen met de zwaartekracht. Je kan komen tot een dynamisch evenwicht tussen spanning en ontspanning in je lichaam, dat zich op ieder moment kan wijzigen, afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt.

Het verschil met andere op oefening gebaseerde methodes is dat eutonie direct in het leven van alledag kan toegepast worden, zodat het oefenen vanaf het eerste moment zin heeft. Er wordt geen bepaalde vorm of prestatie nagestreefd, er is maar één manier om eutonie te doen en dat is jouw manier.

Eutonie is een westerse ervaringsgerichte lichaamspedagogie, die werd ontwikkeld door de Duits-Deense Gerda Alexander (1908-1994). In 1987 werd haar methode erkend door de Wereld Gezondheidsorganisatie (W.H.O.).

 
Een aangename en laagdrempelige manier om kennis te maken met eutonie en verstilling wordt geboden via de pauzemomenten.

 
Het belang van je voeten en de kwaliteit van hun contact met de grond kan je ervaren tijdens de gratis blotevoetenwandelingen die ik begeleid in het natuurgebied van Steendorp.

 
Verder worden er regelmatig stages eutonie voor beginners gegeven. Gedurende 20 lesuren leer je de basisbeginselen van eutonie. Dit gaat door in kleine groepjes van maximaal 5 deelnemers om persoonlijke begeleiding in een aangenaam kader mogelijk te maken. Raadpleeg hier de agenda voor concrete data.

 
Er zijn ook individuele sessies mogelijk, dit noemt men ‘Actief-Receptief’. In dit individuele werk kom je in contact met je lichaam. Terwijl jij comfortabel en volledig gekleed op een dikke wollen mat op de grond ligt zijn het mijn handen (Actief) die jou (Receptief) vertellen hoe jij op dat moment in je vel zit. In eerste instantie kan er veel spanning, gehoudenheid zijn, het is nuttig om dit te leren vaststellen. Heel zacht en vriendelijk word je begeleid om thuis te komen bij jezelf, via aandachtige aanrakingen en lichte rekkingen. “Wat voelt mijn been lang!” of “hoe hield ik mijn schouders opgetrokken!” klinkt het dan verbaasd. Beetje bij beetje ontdek je ontspanning alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.
 
Deze persoonlijke begeleiding is niet alleen koesterend, maar ook helend in een tijdperk waarin men van ‘huidhonger’ spreekt omdat er nog weinig aandachtige en mensvriendelijke aanrakingen worden gedeeld.
 
“In een privéles kan je desgewenst ook oefeningen aanleren of verdiepen. Onder begeleiding van mijn uitnodigingen en eventuele aanrakingen geef je jezelf de ruimte om inzichten op te doen over je eigen lichaam en hoe je het gebruikt.